Τρόποι ενημέρωσης

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Spacemen 3 - Recurring (1991)

Ακροβατώντας ανάμεσα σε διάφορα ακούσματα τον τελευταίο καιρό, πολλά album με παρότρυναν στο να κάτσω τον κώλο μου να γράψω κανένα review γι αυτά αλλά που χρόνος; Πότε θα προλάβω να βγω βόλτα; Να παίξω κανένα παιχνίδι; Να κάνω τίποτα άλλο ανούσιο;

Anyway, άκουσα το καινούριο των Seether, έμαθα τους The Mars Volta, συγκρότημα που του αξίζει ένα review στο μέλλον, ασχολήθηκα επιτέλους με τον Oxmo Puccino και σχεδόν έγραψα για το "L' amour est mort", αλλά αυτοί που είπα "Εδώ ρε πούστη θα κάνεις review τώρα!" ήταν οι Spacemen 3.
Spacemen 3 λοιπόν, βρετανικό συγκρότημα που έδρασε από τις αρχές των 80s μέχρι τις αρχές των 90s (1982 - 1991 συγκεκριμένα) κινούμενο κυρίως σε Psychedelic Rock ύφος. Δεν ξέρω τόσο για τα υπόλοιπα album τους, αλλά το Recurring πιστεύω θα μπορούσε να μπει άνετα σε μια λίστα με τα πιο άρτια album του είδους. Έστω κ αν αυτή η λίστα έχει 100 album κ αυτό είναι το 100ο.
Το Recurring λοιπόν είναι το κύκνειο άσμα τους, όντας album που κυκλοφόρησε το 1991. Το πως που και πότε έπεσε στην αντίληψη μου νομίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά πρώτη φορά το άκουσα χθες (ή Τετάρτη, αν και εφ όσον δεν ανέβει σήμερα, Πέμπτη). Το συγκεκριμένο album λοιπόν, χωρίς να ξέρεις τίποτα για το συγκρότημα ή το ποιόν του, βλέποντας μόνο από το εξώφυλλο, μπορείς να καταλάβεις ότι θα έχει να κάνει με Psychedelic. Αν όχι Psychedelic Rock, Psychedelic Trance σίγουρα. Ειδικά με όνομα Spacemen 3....αλλά ας μην πλατιάζουμε.
Το intro του album λοιπόν ίσως κουράσει μερικούς, καθώς κρατάει περίπου ένα δεκάλεπτο, αλλά προσωπικά το βρήκα πολύ ωραίο και δεν κατάλαβα πότε πέρασαν τα 10 λεπτά. Just for the record το Big City (έτσι λέγετε) κυκλοφόρησε και ως single το 1991-το τελευταίο τους-και έφτασε μέχρι και στην θέση 88 στα Βρετανικά charts. Μετά από αυτό το κομμάτι λοιπόν ακολουθεί το "Just To See You Smile" με διαφορετικό ύφος μουσικά το οποίο ουσιαστικά μιλάει γι αυτό που λέει ο τίτλος, δηλαδή τι θα έκανε ο τραγουδιστής μας για να "την δει να χαμογελάει" (ή τον, καθώς δεν ξέρουμε τις προτιμήσεις του).
Τρίτο κομμάτι το "I Love You" με ύφος παρόμοιο με το προηγούμενο, διόλου πρωτότυπο άλλωστε για κομμάτια αυτής της μουσικής σκηνής. Πολύ ευχάριστο κομμάτι και είναι και από τα κομμάτια που μου άρεσαν πιο πολύ στον δίσκο. "Set Me Free/I ve Got The Key" στην συνέχεια το οποίο έχει και ένα μικρό Reprise στην συνέχεια. Εντάξει, προσωπικά δεν με τρέλαναν, οπότε εκεί έκανε μια μικρή κοιλιά για να περάσει στο "Why Couldn't I See" που μου άρεσε επίσης πολύ και καπάκι σε μια διαφορετική εκδοχή του "Just To See You Smile" την instrumental ουσιαστικά.
Περνάμε στο "When Tomorrow Hits" άλλο ένα κομμάτι που ξεχώρισα, το οποίο είναι και διασκευή από το πρωτότυπο κομμάτι των Mudhoney που είχε κυκλοφορήσει 2 χρόνια νωρίτερα. Πολύ ωραίο κομμάτι, ίσως και το καλύτερο του δίσκου. Σειρά έχει το Feel So Bad για να περάσει στο "Hypnotized", το δεύτερο single του album. Ένα πάρα πολύ ωραίο κομμάτι που επίσης μπήκε στα UK Charts και σκαρφάλωσε μέχρι την 85η θέση. Πολύ ωραία σύνθεση και ωραία αίσθηση χάρη στο σαξόφωνο, φανερώνοντας μας το ταλέντο του στην σύνθεση ο κύριος Kember.
Συνέχεια έχει ένα ήρεμο κομμάτι που σε κάνει να ξεχνιέσαι, το "Sometimes", από το οποίο παίρνει την σκυτάλη το "Feelin Just Fine (Head Full Of Shit)" κομμάτι επίσης ήρεμο το οποίο πιστεύω άνετα θα μπορούσε να δράσει ως i-doser. Επόμενο στην λίστα το "Billy Whizz/Blue 1"
κομμάτι από αυτά τα κλασσικά του είδους, που έχει ηρεμία, σε κάποια φάση ψιλό-ξυπνάει μετά πάλι ηρεμία κ.ο.κ. Επίσης ξεχωριστό κομμάτι.
Το τελευταίο κομμάτι είναι το "Drive/Feel So Sad" ένα ήρεμο κομματάκι, ότι πρέπει για επίλογος αυτού του ωραίου cd.
Επίσης μετά από αυτό το κομμάτι ακολουθεί ένα alternative mix του "Feelin Just Fine (Head Full Of Shit)", αλλά ας θεωρήσουμε επίλογο το "Drive/Feel So Sad"
Οπότε έχουμε ένα πάρα πολύ καλό δισκάκι, ότι πρέπει για τύπους που γουστάρουν φάσεις Pink Floyd, eloy κλπ κλπ και πιστεύω θα φανεί ελκυστικό και σε λάτρεις της καλής μουσικής.
Συνοπτικά ξεχώρισα τα: "I Love You", "Why Couldn't I See", "When Tomorrow Hits", "Hypnotized" και "Feelin Just Fine"
Διαβάστε τον αστερίσκο μου στο τέλος του άρθρου.



Tracklist:

1. Big City (Everybody I Know Can Be Found Here)
2. Just to See You Smile (Orchestral mix)
3. I Love You
4. Set Me Free / I've Got the Key
5. Set Me Free (reprise)
6. Why Couldn't I See
7. Just to See You Smile (instrumental)
8. When Tomorrow Hits
9. Feel So Sad (reprise)
10. Hypnotized
11. Sometimes
12. Feelin' Just Fine (Head Full of Shit)
13. Billy Whizz / Blue 1
14. Drive / Feel So Sad
15. Feelin' Just Fine (alternative mix)


*το review αφορά την re-mastered εκδοχή του album που κυκλοφόρησε το 2004

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου