Τρόποι ενημέρωσης

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αρτέμης - Mash Up Sessions I: Σταμάτης Σπανουδάκης

Δεν είναι λίγοι οι fans που έχουν συγκεντρώσει οι Α/Ε (aka Αρτέμης/ Ευθύμης ή πάλαι πότε TxC) έτσι λοιπόν όπως είναι επακόλουθο μια τέτοια κυκλοφορία αναμένεται να σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Ο Αρτέμης αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες του hip hop εν Ελλάδι. Με 18 χρόνια περίπου στην πλάτη του έχει βγάλει αρκετό υλικό με το οποίο έχει ευχαριστήσει το κοινό του. Ασχέτως αν περάσαν περίοδοι όπου δίχασε το κοινό του...
Ωστόσο χρειάστηκε να φθάσουμε στο κατώφλι του 2010 για να κυκλοφορήσει η πρώτη του solo δουλειά.
Έχουμε λοιπόν ένα project ουσιαστικά το οποίο έγινε με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, Σταμάτη Σπανουδάκη, ο οποίος "δάνεισε" μερικές από τις πιο όμορφες συνθέσεις του. Πρόκειται για ένα EP, αποτελούμενο από 7 κομμάτια τα οποία είναι είτε διασκευές παλαιοτέρων κομματιών του Αρτέμη, είτε νέα κομμάτια.
Προσωπικά, ξεχώρισα το "Invocation/Ο Δράκος" ένα κομμάτι στο οποίο είναι πεντακάθαρος ο metal χαρακτήρας του, όπως άλλωστε μας έχουν μάθει και οι Α/Ε από το "Ο Διαλεχτός Της Άρνησης Και Ο Ακριβογιός Της Πίστης". Άλλο κομμάτι το οποίο αξίζει καθώς σε βάζει πολύ δυναμικά στο feelin' του δίσκου είναι το "Προοίμιον" που με το που τελειώνει εισβάλλει το "Καθ' ημάς/ Αιμορροούσα" επίσης δυνατό κομμάτι.
Γενικά, το album δημιουργεί μια δυναμική αίσθηση ενώ παράλληλα σε μεταφέρει σε εικόνες από την Ανατολή, όπως άριστα ξέρει να κάνει άλλωστε ο Σπανουδάκης. Το γεγονός ότι δεν ανέφερα τα υπόλοιπα 4 κομμάτια δεν συνεπάγεται ότι δεν μου άρεσαν, καθώς είναι ερμηνευμένα μοναδικά, δημιουργώντας το καθένα τους μια μοναδική εικόνα στον νου.
Συνοπτικά λοιπόν έχουμε ένα άρτιον δισκίον (για να μπούμε και στο πνεύμα του δίσκου) με πολύ καλές παραγωγές και θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα τόσο σε όσους άρεσε Το "Ο Διαλεχτός Της Άρνησης Και Ο Ακριβογιός Της Πίστης" όσο και σε οποιονδήποτε θα ήθελε να ακούσει ένα experimental hip hop δίσκο και δη Ελληνικό.

Tracklist:

01. Προοίμιον
02. Καθ ημάς | Αιμορροούσα
03. Αλέ Ισκαντάρ ΙΙ
04. Χορός Των Ασπιδών | Ή Αυτοί Ή Εγώ
05. Σαϊτάν Ασκέρ | Έλευσις
06. Τα Χρώματα Της Ίριδος | Έτσι Είναι Γιατί Έτσι Πάει
07. Invocation | O Δράκος

5 σχόλια:

Αμέσως μόλις έμαθα για τον καινούργιο δίσκο του Αρτέμη, σε συμπαραγωγή Σταμάτη Σπανουδάκη, έσπευσα χωρίς δισταγμούς να τον αγοράσω.
Και μόνο η μουσική συνάντηση δύο αντίθετων στις απαρχές της επαγγελματικής τους πορείας καλλιτεχνών (ποιος θα φανταζόταν κάτι τέτοιο πριν 15-20 χρόνια;), σε συνδυασμό με το ιδεολογικό μήνυμα και την δελεαστική τιμή του δίσκου, υπήρξαν επαρκείς παράγοντες για να βρεθεί αυτός ο δίσκος στα χέρια μου.
Αφιέρωσα 30 λεπτά της ώρας για να βυθιστώ στην θεσπέσια μουσική του μεγάλου συνθέτη και στους δυναμικούς στίχους των Α/Ε και η εμπειρία ήταν μαγευτική.
Ανεξάρτητα του αν συμφωνεί κάποιος ή όχι με την προσήλωση στην προβολή της ελληνικής σκέψης και της χριστιανικής κοσμοθεώρησης, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι το μουσικό τόλμημα των Αρτέμη/Σπανουδάκη έχει πετύχει τον βασικό του στόχο: να προκαλέσει γόνιμο προβληματισμό, ο οποίος θα απευθύνεται παράλληλα σε νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία, σε λάτρεις της παράδοσης, αλλά και σε οπαδούς των σύγχρονων μουσικών ρευμάτων.
Θα έλεγα πως το Mash Up Sessions 1, μαζί με τους άλλους δίσκους της τελευταίας δεκαετίας (αρχής γενομένης από το Έσσεται Ήμαρ), οδεύει σταθερά και με συνέπεια σε έναν σκληροτράχηλο δρόμο που καταλήγει στο αίτημα των καιρών μας: τον εκσυγχρονισμό της παράδοσής μας.
Και μόνο γι' αυτό, το όλο εγχείρημα είναι άξιο μεγίστου επαίνου!

Πραγματικά πάρα πολύ καλή δουλειά. Εκπλήσει ευχάριστα τους ακροατές και από τις δύο προελεύσεις. Προσωπικά ακούω τον Αρτέμη απο τότε που πρωτοξεκίνησε και δεν περίμενα να συνεργαστεί με την εξαίσια μουσική του κου Σπανουδάκη. Μπράβο και στους δύο, και αναμένουμε το mush up sessions II.

Να υποθέσω πως ο συντάκτης γουσταρίζει μεγάλες μπάντες επιπέδου Linkin Park και Revielle; Tα raps του Αρτέμη έχουν μείνει στα ίδια εδώ και 5 χρόνια οπότε δεν μου κάνει καμία πλέον αίσθηση ως mc. Αλλά είναι τουλάχιστον αστείο να θεωρηθούν οι Α/Ε ως ένα καλό και τίμιο project-συγκρότημα-κομματική νεολαία από την στιγμή που τα riffs τους είναι για τα μπάζα.

ΑΣΕ ΜΑς ΡΕ BORJA! ΧΑΛΑΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ! ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ ΣΟΥ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ RIFFS!

Οντως αδερφέ έχεις δίκιο...αν δεν είναι mc αυτός που έχει αρχές και τις δείχνει μέσα στα κομμάτια του,τότε ποιός είναι;;Βέβαια όπως είπε και ο Ραψωδός Φιλόλογος μπορεί να αρκείσαι στο να λέει ο Nivo το πόσο μαλάκας είσαι..(μην παρεξηγηθείς Borja,απλά σκέψου το ;-))

Δημοσίευση σχολίου