Τρόποι ενημέρωσης

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Soulkast - Honoris Causa (2011)



Αν με ρωτήσετε περι γαλλικού ραπ, ειλικρινά θα με πιάσετε αδιάβαστο. Πέρα από τα βασικά και ένα δύο πράματα ακόμα, δεν ξέρω τίποτα και ούτε σκοπεύω να μάθω. Για να μην τα πολυλογώ λεπόν, κάποτε είχε σκάσει ένα clip του Soulkast, ενός κομματιού, σε beat και scratches Premo. Τί να κάνω, καύλωσα.
Ο Soulkast, πρώην μέλος των Da Hypnotik, έχοντας 2 κυκλοφορίες στο ενεργητικό του, μα καμία solo, ήρθε για να ταράξει τα νερά.
Τσιμπήσαμε ημερομηνία κυκλοφορίας και είπα να μην ξανακούσω άλλα μέχρι να βγει. Ε, και στις 9 Μαίου, το album επιτέλους κυκλοφορεί, και μέσα στη χαρά το κατεβάζω σαν καλός πειρατής να το ακούσω.
Επειδή από γαλλικά όμως το μόνο που ξέρω είναι το ουλεβουκουσεαβεμουασεσουασεσουα, δεν θα ασχοληθούμε με το τί λέει ο φίλτατος βραχύφωνος γάλλος ράππαιρ. However, ένας δίσκος από όποιον και να 'ναι, όταν έχει συμμετοχές σε φάση M.O.P., Talib Kweli, Bone Thugs N Harmony, Onyx, Iam (για τους λάτρεις του γαλλικού) κλπ κλπ, σε αναγκάζει να τον ακούσεις.

Στα του cd τώρα, το οποίο ξεκινάει με διάθεση να σε ταρακουνήσει ("premiere salve"). Από το προοίμιο δηλαδή κατεβάζεις παντελόνι και αρχίζεις ντάγκα ντούγκα σκεφτόμενος και το τί έρχεται. Και με το δίκιο σου θα μου πεις, καθώς έχει συνέχεια το "international" σε συμμετοχή M.O.P. & Brahi, που σε κάνει να συνεχίζεις επάξια το ταρακούνημα που ξεκίνησες στο πρώτο κομμάτι. Στη συνέχεια, ακούμε ένα από τα δυνατότερα κομμάτια του δίσκου, και τα λίγα χωρίς αγγλόφωνη συμμετοχή.. Πλέον χρησιμοποιημένο δείγμα, αλλά καλόγουστα παρμένο και εξαίσιο πάτημα από την πλειοψηφία. «Επιστροφή στα κλασσικά» ή αλλιώς.. "retour au classik". Το επόμενο κομμάτι ναι μεν είναι δυνατό, αλλά είναι πιο κάτω από τα προηγούμενα. Όλοι έχουμε μια άτυχη στιγμή, αφήνουμε το 5(9)4 να περάσει και συνεχίζουμε. Με την εισαγωγή του "ready for war" μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό το "not tonight" των Slaughterhouse, γι'αυτό και δεν μπόρεσα να το απολαύσω και αναλόγως, παρά την εκπληκτική παραγωγή και έναν εξαιρετικό Soulkast για άλλη μια φορά..
Φτάνοντας στο τέλος του πρώτου μισού, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία ευχάριστη έκπληξη. Ghostface Killah & Soulkast να δολοφονούν ένα άκρως βρόμικο beat ("world wild"). Οι λέξεις αχρείαστες.
"back in the days" για να μπούμε σε έναν πιο «χαλαρό» ρυθμό, με τους Soulkast & Talib να αναπολούν τον παλιό καλό καιρό. Συνεχίζοντας, η όμορφη και χαλαρή αυτή ατμόσφαιρα γίνεται σμπαράλια καθώς das efx, soulkast & brahi they spit hip hop how they live it ("we live hip hop (no doubt)"). πρέπει να το ζούνε αρκετά hardcore υποθέτω, γιατί μόνο αυτό σου βγάζει το συγκεκριμένο track.
Προτελευταίο κομμάτι, και αν το gfk x soulkast, ήταν έκπληξη, το Bone Thugs N Harmony x Soulkast είναι ακόμα μεγαλύτερη. "Ride with us", ένα αρκετά ταξιδιάρικο κομμάτι, που ακόμα και η άγρια χροιά του γάλλου δένει ήρεμα με το beat. Το ξέχναγα άνετα στο repeat. Πάντως, για το κλείσιμο του δίσκου έκανε την ιδανικότερη επιλογή. Οι iam ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον ράππαιρ από το Lille για να δημιουργήσουν το ομόνυμο κομμάτι του δίσκου ("honoris causa"), εδώ απλά παίρνω βολική θέση στην καρέκλα και προσπαθώ να φανταστώ για το τί λένε μέσα στα 4 αυτά λεπτά του κομματιού. Μετά από λίγο λέω, «δεν γαμιέται», και απλά απολαμβάνω.

Τα γαλλικά είναι μια γλώσσα που δεν ξέρω αν την λατρεύω ή αν την σιχαίνομαι. Εδώ πάντως ο Soulkast μου δίνει έναν επιπλέον λόγο να το ξανασκεφτώ. Το γεγονός της απίστευτης, -άπιαστης θα μπορούσα να πω- ροής του θα το αποδώσω εν μέρει και στη γλώσσα. Παρόλαυτά δεν σταματάω να πιστεύω οτι είναι ένας mc με άπειρο ταλέντο, το οποίο ξεδιπλώθηκε ΚΑΙ στην παρθενική του επίσημη κυκλοφορία, στην οποία είναι καλύτερος από το Maintenant ou jamais, των Da Hypnotik. Δείχνει να έχει πολλές ευκαιρίες για μεγαλύτερες δουλειές στο μέλλον και ελπίζω να τις αξιοποιήσει υπέρ το δέον, καθώς πληροί κάθε προϋπόθεση για να φτάσει στην κορυφή.

Σκατοκαύλωσα με τα:

Tracklist
01. Premiere Salve (ft Dj Premier)
02. International (ft M.O.P & Brahi)
03. Retour au classik (ft Medine & Brahi & Eklips)
04. 5(9)4 (ft Kery James)
05. Ready for war (ft Onyx & Brahi)
06. World Wild (ft Ghostface Killah)
07. Back in the days (ft Talib Kweli & Stefan Filey)
08. We live hiphop (No Doubt) (ft Das EFX & Brahi)
09. Ride with us (ft Bone Thugs-n-Harmony)
10. Honoris causa (ft Iam)
11. Bonus - Premiere salve (Instrumental)
12. Bonus - Ready for war (Instrumental)
13. Bonus - We live hip hop (Instrumental)


classic shiet..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου