Τρόποι ενημέρωσης

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Αφιέρωμα: Evidence (Of DiLAted Peoples)






Εκεί που καθόμουν λεπόν και έπινα την 7up μου και σκεφτόμουν ποιο θα είναι το επόμενο album που θα reviewάρω, λέω, δεν πετάω ένα αφιέρωμα; Και μιας και τον τελευταίο καιρό βλέπω όλο και περισσότεροι να μιλάνε για τον Evidence, λέω δεν κάθομαι να γράψω, αφού συγκαταλέγεται και στην λίστα των αγαπημένων μου ράππαιρ, και σε πολύ υψηλή θέση για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Πιστεύω πάντως πως αυτή η ανεξήγητη αύξηση της "δημοτικότητας" του EV οφείλεται στο οτι ονόματα με μεγάλη επιρροή στο ελληνικό κυρίως κοινό σκάσανε μύτη με αυτή τη μπλούζα σε lives τους. [/wannabe ψαγμένος mode off]

I'll introduce myself, check it out, ladies and gentlemen, the one and only Evidence, servin up your medicine.

O Michael Peretta λοιπόν, γεννήθηκε την 10η Δεκεμβρίου του 76, στην πόλη των αγγέλων, από Ιταλό πατέρα και Ρωσσο-αμερικανίδα μητέρα, και είναι μέλος των αγαπητών DiLAted Peoples (Rakaa Iriscience, Evidence, Dj Babu). Αρχικά, το ραππάρισμα ήταν η κύρια ασχολία του, ενώ με τον καιρό άρχισε να εξισώνει τα ποσοστά με αποτέλεσμα να συμβάλει στον τομέα των beats του εκάστοτε album σε μεγάλο ποσοστό. Τα τελευταία χρόνια (μετά τα 20/20 & Weatherman LP δηλαδή) αρχίζει να εδραιώνει την θέση του σαν δυνατός παραγωγός.

Raised in Santa Monica till their divorce, six years old, I couldn’t see what was coming of course, the plan, mom bounced on old man, then we moved to the Venice sand.




Όλα ξεκίνησαν όταν μετακόμισε στο Venice Beach, του Los Angeles, δίπλα στον Quincy Jones III, ο οποίος είναι και μια από τις βασικές επιρροές του. Λίγο μετά, δημιούργησε με τον Rakaa τους Dilated Peoples, για να προστεθεί έναν χρόνο αργότερα ο Dj Babu.
Το group χρονολογείται ιστορικά από το 1992, όμως η πρώτη δουλειά τους είναι έγινε το 1995 (Imagery, Battle Hymns & Political Poetry) το οποίο όμως δεν κυκλοφόρησε επίσημα πότε. Παρ' όλ' αυτά οι bootleggers έχουνε φροντίσει να φτάσει στα αυτιά μας. Επίσημα πλέον, κυκλοφορούν 2 singles (Third Degree 1997, Work The Angles 1998), τα οποία ήτανε και το πάτημα για να υπογράψουν με την Capitol Records και την πρώτη τους κυκλοφορία το 2000, The Platform, το οποίο δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το γνωστό West Coast Gangsta Rap, κάτι το οποίο έφερε τόσο θετικές αλλά και αρνητικές κριτικές.


Ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο τους, έρχεται το Expansion Team, και το κομμάτι Worst Comes To Worst (RIP Guru) να παίρνει πάνω του το βάρος της επιτυχίας, έχοντας πλέον διορθώσει στο μέγιστο τα λάθη τους, όλα έδειχναν πως η συνέχεια θα ήτανε άκρως ευνοϊκη για αυτούς.


Η συνέχεια όμως δεν ήταν το ίδιο καλή, καθώς οι κριτικές για το Neighborhood Watch δεν ήταν οι αναμενόμενες. Και εδώ έρχομαι να διαφωνίσω, καθώς για εμένα είναι ένα άκρως ολοκληρωμένο cd, όχι βέβαια του επιπέδου των προηγούμενων δύο, αλλά ούτε άξιο των κακών σχολίων που έλαβε. Highlights του δίσκου το This Way σε συμμετοχή/παραγωγή Kanye West και το Dj Babu In Deep Concentration, ένα κόμματι ένδειξης σεβασμού στους θρύλους Gang Starr (Dj Premier in Deep Concentration, No More Mr Nice Guy, 1989).


Τελευταίο LP, φτάνοντας στο 2006, είναι το 20/20, στο οποίο ο Evidence έχει αναλάβει παραγωγικά τα 7 από τα 13 κομμάτια (ενώ στα προηγούμενα είχε 2beats/album). Εδώ ευτυχώς του βλέπουμε όλους ευχαριστημένους, ακούγοντας έναν δίσκο με ελάχιστα μείον, και κομμάτια που έχουνε μείνει σε όλους τους DP fans ως αγαπημένα όπως το Kindness for Weakness, Back Again, You Can't Hide You Can't Run.





Το 2007 σήμανε την τελευταία (ως τώρα) κυκλοφορία τους, The Release Party, ένα ΕΡ με remix κυρίως και 2 νέα κομμάτια.


Προηγουμένως μέσα στην χρονιά είχε προηγηθεί το ντεμπούτο του Evidence, που τιτλοφορείται The Weatherman LP (ABB Records).



Το πολυσηζητημένο αυτό album, είναι ένα από τα αγαπημένα μου δίσκια ever, και βλέπουμε έναν ώριμο Evidence, πάνω σε εκπληκτικές παραγωγές, που πραγματικά όλες είναι μια προς μια από The Alchemist, Sid Roams (Joey Chavez & Bravo), Jake One, DJ Babu, DJ Khalil, καθώς και από τον ίδιο. Στον δίσκο έχουνε συμβάλει με φωνητικά οι Noelle Scaggs, Alchemist, Phonte, Planet Asia, Kobe, Madchild, Rakaa, Big Pooh, Defari, Joe Scudda, Slug, Res, Sick Jacken & Chace Infinite. Τους πικαπισμούς επιμελούνται οι Dj Revolution & Dj Babu.
Αυτός ο δίσκος άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για μια επιτυχημένη solo πορεία για τον Μιχαλάκη, ο οποίος έδειξε πως μπορεί κάποιος να συνδέσει ποικίλες θεματολογίες, συνοδευόμενες από παραγωγές που εφαρμόζουν γάντι στο κάθε θέμα. Αξίζει να αναφέρω οτι το I Still Love You καθώς και το Chase The Clouds Away αναφέρονται στην μητέρα του, η οποία το 2004 πέθανε από καρκίνο.




Την επόμενη χρονιά επιστρέφει με ένα ΕΡ (Layover EP) 10 κομματιών, το οποίο ήταν αρχικά να βγει ένα 5track release, όλο σε παραγωγές Khrysis, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη και το έκανε official release, το οποίο βγήκε από την Decon Records. Μεγάλο μέρος του ΕΡ έχει γυριστεί σε video clips (For Whom the Bell Tolls, So Fresh, Solitary Confinement, Don't Hate, The Far Left), ενώ εκτός από Khrysis, τα beats επιμελούνται οι Sid Roams, Alchemist, Babu και ο ίδιος. Στις συμμετοχές ακούμε τους Krondon, Alchemist, Phonte, Blu, Will.I.Am, ELzhi, Fashawn & Aloe Blacc, ενώ όλο το άλμπουμ κινείται σε ένα πολύ χαλαρό ύφος. Την ίδια περίοδο, σε συνεργασία με τον Dj Skee κυκλοφόρησε και το Layover Mixtape για δωρεάν download από το myspace.




Φτάνοντας στο 2010, και στο I Don't Need Love EP, και ενώ περιμένουμε το Cats & Dogs και το Step Brothers (ALC x EV album) βλέπουμε αυτό το EP το οποίο δώθηκε δωρεάν, με θέμα άκρως επηρρεασμένο από το θρυλικό συγκρότημα των Beatles, καθώς από τα εξώφυλλα μέχρι και τα samples, είναι βασισμένο σε αυτούς.



Όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουνε λείψει και οι παραγωγές του, έξω από τα solo/dilated albums. Με 3 instrumental tapes (Red, Purple, Yellow Tape Instrumentals) αλλά και σε συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες, μας έχει χαρίσει ουκ ολίγα κομμάτια που μας επιβεβαιώνουν πως είναι ένας ολοκληρωμένος ράππερ. Και όλα αυτά ενώ διανύει το 34ο έτος της ζωής του.




Εδώ θέλω να αναφερθώ και λίγο στον τρόπο ερμηνείας του. Είναι γνωστός και σαν Mr Slow Flow άλλωστε. Σπάνια θα τον ακούσουμε να ραππάρει σε κάτι πιο γρήγορο από το κανονικό. Όμως αυτός ο συνδιασμός του αργού, στρωτού flow, με την καθαρή χροιά του, κάνουνε το άκουσμα όλων των παραπάνω κάτι παραπάνω από ευχάριστο, και κάθε άλλο παρά βαρετό.

Κλείνοντας, ελπίζω να αφιέρωσε κάποιος 5 λεπτά να τα διαβάσει και επίσης ελπίζω να φάνηκαν έστω και σε έναν που ενδιαφέρθηκε χρήσιμα. Ο Evidence μπορεί να μην είναι ο καλλιτέχνης που έχει αλλάξει την ιστορία του hip hop αλλά σίγουρα είναι από αυτούς που θέτουν τον πήχη ψηλότερα κάθε φορά που κάνουν κάτι. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που έχετε κοπανηθεί είτε με EV είτε με τον παιδικό του φίλο, τον Alchemist.


It's love and war, we accomodate those, we could both breathe or step up, you're next to go

4 σχόλια:

Παρα πολυ ωραιο το αρθρο τα γραφει ολα δεν χρειαζεται κατι παραπανω!

Dilated peoples απο τα αγαπημενα μου σχηματα!!!

Δημοσίευση σχολίου