Τρόποι ενημέρωσης

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Gorillaz - Plastic Beach (2010)

Εδώ μιλάμε για ένα προσωπικά αγαπημένο cd. Εδώ μιλάμε για τους gorillaz, μια προσωπικά αγαπημένη μπάντα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το συγκρότημα gorillaz δεν υπάρχει. Κυριολεκτικά δεν υπάρχει, καθώς είναι εικονικό. Αποτελείται από τέσσερις cartoon χαρακτήρες, οι οποίοι οφείλουν την ύπαρξή τους στο σκιτσογράφο Jamie Hewlett και τον μουσικό Damon Albarn. Πέρα απ' ότι έχουν κάνει ως τώρα,κομμάτια σαν το feel good inc. είναι αρκετό για να τους ανεβάσουν όσο δεν πάει στη λίστα μου.

Ο συγκεκριμένος, λοιπόν, δίσκος ακολουθεί το αφηρημένο στυλ των προηγούμενων, προσφέροντας μια πληθώρα από κομμάτια χωρίς συγκεκριμένο είδος μουσικής. Μερικά από τα genres του δίσκου είναι: εναλλακτικό ροκ, electronic, ambient, hip hop κ.α. Παρ' όλες τις διαφορές τους, τα κομμάτια του Plastic Beach μοιράζονται ένα κοινό συναίσθημα, μια κοινή ατμόσφαιρα. Ο Χαρακτήρας του cd εναλλάσσεται, παρασέρνοντας μαζί του και τον ακροατή. Από το intro που ταιριάζει γάντι στον τίτλο, στα Stylo και Superfast Jellyfish ως πιο ανεβαστικά κι από τα αισιόδοξα όπως το Melancholy Hill στον απίθανο επίλογο της δουλειάς αυτής, Pirate Jet. Μέσω των τραγουδιών διαγράφεται όλη η ιστορία της μπάντας στο νησί από πλαστικό με τον ακροατή να μην μπορεί παρά να ακολουθήσει γοητευμένος.

Ταξιδεύοντας για μια ακόμα φορά στον τεχνητό κόσμο των gorillaz αισθανόμαστε μέρος του κι ακολουθούμε τη ζωγραφιστή τετράδα μέσω των ηχητικών τους ντοκουμέντων. Γνώμη μου είναι πως έχουμε ένα δίσκο που βρίσκω σχεδόν άρτιο από κάθε πλευρά (ομολογώ πως ένα-δυο τραγούδια δεν ήταν του γούστου μου), με κομμάτια όπως το To Binge και το Rhinstone Eyes να ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς. Έχοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση για ταξιδιάρικους ήχους, το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους... έχουν αφτιά.

Υ.Γ.Το ξέρω πως ήμουν ιδιαίτερα υποκειμενικός, αλλά τι στο διάολο. Γι' αυτό είμαι εγώ πίσω από το πληκτρολόγιο κι όχι κάποιο bot.


Tracklist:

1. Orchestral Intro (featuring Sinfonia ViVA)
2. Welcome To The World Of The Plastic Beach (feat. Snoop Dogg and HypnoticBrass Ensemble)
3. White Flag (feat. Kano, Bashy and The National Orchestra For ArabicMusic)
4. Rhinestone Eyes
5. Stylo (feat. Bobby Womack and Mos Def)
6. Superfast Jellyfish (feat. Gruff Rhys and De La Soul)
7. Empire Ants (feat. Little Dragon)
8. Glitter Freeze (feat. Mark E Smith)
9. Some Kind Of Nature (feat. Lou Reed)
10. On Melancholy Hill
11. Broken
12. Sweepstakes (feat. Mos Def & Hypnotic Brass Ensemble)
13. Plastic Beach (feat. Mick Jones & Paul Simonon)
14. To Binge (feat. Little Dragon)
15. Cloud Of Unknowing (feat. Bobby Womack and Sinfonia ViVA)

16. Pirate Jet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου