Τρόποι ενημέρωσης

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Active Member - Μύθοι Του Βάλτου (1998)


Active Member. Ένα όνομα που πάνω του καθρεφτίζεται το Ελληνικό hip hop του '90. Πολλοί το κατακρίνουν λόγω διάφορων ιστοριών που έχουν λάβει χώρα την τελευταία δεκαετία με πιο χαρακτηριστική την κατηγορία ότι κάνουν κατά κόρον την χρήση ξένων παραγωγών. Άλλοι τους κατηγορούν επειδή διαφοροποιήθηκαν από την υπόλοιπη hip hop κοινότητα βαπτίζοντας αυτό που κάνουν "Low Bap" .

Άλλοι, μέσα σ αυτούς και γω, αδιαφορούν για τα προσωπικά του βασικού συντελεστή που κρύβεται πίσω απ αυτό το συγκρότημα (Μιχάλης Μυτακίδης, πιο γνωστός σαν B.D Foxmoor) καθώς και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και κοιτάμε καθαρά την μουσική του, η οποία έχει αναγνωριστεί από πάρα πολλούς και συχνά ξεφεύγει από τα όρια του hip hop.
Σ αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τον αγαπημένο μου δίσκο τους "Μύθοι Του Βάλτου" ο οποίος κυκλοφόρησε το 1998. Αυτό το album έχει ίσως το πιο "σκοτεινό" concept που έχω ακούσει από Ελληνική δουλειά. Οι παραγωγές σε συνδυασμό με τους κορυφαίους στίχους και την μοναδική χροιά του "παππού" (λόγω ηλικίας) του Ελληνικού hip hop σε βάζουν σε ένα βαρύ κλίμα. Γι αυτό και σαν cd δεν ενδείκνυται άμα κάποιος έχει κέφια γιατί σίγουρα δεν θα έχει τα ίδια κέφια με την ακρόαση ολόκληρου του cd.
Πάντως σίγουρα μιλάμε για ένα διαμάντι, με στίχους που σε βάζουν σε σκέψη καμμιά φορά, άλλη φορά σου προκαλούν έκπληξη και σίγουρα είναι από τα πρώτα album που θα πρότεινα σε κάποιον αν με ρώταγε τι είναι το Ελληνικό hip hop.


Tracklist:

1. Intro
2. Κάνε μου τη χάρη
3. Μύθοι του βάλτου
4. Η μελωδία της παρακμής (St.Croix mix)
5. Κοσμογονιά (συμμετέχει η Έλλη Πασπαλά)
6. Φάρσα
7. Ασ' τους εκεί
8. Τίποτα πια
9. Νύχτωσε απόψε νωρίς
10. Εγώ φταίω
11. Θα 'χω φύγει μακριά
12. Στου αιώνα το φευγιό
13. Ο αδιάφορος
14. Θυμάμαι
15. Περί φόβου
16. Καμπάνα
17. Μη νοιαστεί κανείς

1 σχόλια:

Αν και είμαι περισότερο φαν του καθαρού χιπ-χοπ μπορώ να "δικαιολογήσω" ας το θέσω κι έτσι την διαφοροποίηση του σε low bap προκειμένου να το προφυλάξει απ'την σημερινή σαπίλα και εκφυλισμό.Επίσης ο όρος low bap είναι παραλαγή και φόρος τιμής στον όρο Boom-Bap που χρησιμοποιούσαν οι ολντσκουλάδες όπως ο KRS-One.

Δημοσίευση σχολίου